Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170, B-1070 BRUSSEL
Tel. 02 523 37 37 - Fax 02 523 37 57
info@ehb.be
ISW-21COMTRAIN - Communicatietraining20438/4354/2425/1/62
Studiegids

ISW-21COMTRAIN - Communicatietraining

20438/4354/2425/1/62
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in het sociaal werk, trajectschijf 2
    Keuzepakket:
    • Keuzepakket aanvullingstraject JAO
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Gewicht: 4,00
Totale studietijd: 100,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 30.11.2024 (EĆ©nmalig georganiseerd, enkel in het eerste semester)
Aard: Algemeen verplicht onderdeel
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Docenten: De Meyst Lucie, Le Roy Jessy, Van Ransbeeck Elfie, Van Campenhout Florian
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel is een resultaat van minder dan 8/20 niet tolereerbaar.
Behoudbaarheid: De quotering van dit opleidingsonderdeel is behoudbaar onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.

Inhoud

In het vak communicatietraining ga je aan de slag met verschillende communicatiemethoden die belangrijk zijn voor het beroep van de sociaal werker.

Je verwerft brede kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot de meest relevante vormen van professionele communicatie. Daarnaast ontdek je de sterktes en valkuilen van je eigen communicatiewijze en leer je hiermee om te gaan.
Je oefent enkele elementaire gespreksvaardigheden zoals actief luisteren en een professioneel gesprek voeren. Daarnaast komen enkele specifiekere thema's aan bod zoals het model van verbindende communicatie, het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen, het stellen van grenzen, het geven en ontvangen van feedback en het communiceren in interactie (Roos van Leary).

Naast de klassieke gespreksvormen oefenen we ook andere communicatievormen (zoals bijvoorbeeld lichaamstaal, creatieve beeldtaal, muziek en dans). Via actieve workshops zal je deze verschillende vormen van communiceren kunnen uitproberen, delen en ervaren.

Samenvattend: in dit vak willen we sterk inzetten op enkele basiscommunicatievaardigheden die direct gelinkt zijn aan je praktijk en stimuleren we je om kritisch te reflecteren over je eigen (professionele) manier van communiceren in de context van het beroep van sociaal werker.

Onderwijsorganisatie

Contactonderwijs
Werkcollege27,00 uren
Leer- en evaluatietijd
Leer- en evaluatietijd73,00 uren

Doelstellingen

In dit opleidingsonderdeel worden volgende opleidingsdoelen gerealiseerd:

D1: De student communiceert op heldere, authentieke en professionele wijze met anderen, zowel verbaal als non-verbaal. (GI 3.2)

D2: De student duidt communicatie aan als een circulair proces, waarin de eigen binnen- en buitenwereld betrokken is. (GI 3.4)

D3: De student is zich ervan bewust dat de communicatie met zichzelf minstens even belangrijk is als de communicatie met anderen.(GI 3.4)

D4: De student verduidelijkt dat alle communicatie, ook het niet-communiceren, een boodschap en betekenis heeft. (GI 3.1)

D5: De student stelt zich open en empathisch op in contact met anderen. (GI 2.1)

D6: De student luistert actief naar de noden en behoeften van zichzelf en van anderen en toont een actieve betrokkenheid in het communicatieproces. (GI 2.2, 12.3)

D7: De student stemt zijn/haar/hen communicatie af op anderen en op verscheidene contexten.(GI 3.1)

D8: De student is zich in de communicatie met anderen bewust van het eigen referentiekader en van de eigen standpunten. (GI 1.5, 3.3, 4.3)

D9: De student is zich meteen ook bewust van het referentiekader en de uitgangspunten van anderen en houdt hiermee rekening. (GI 1.5, 3.4, 4.3)

D10: De student benoemt in de eigen communicatie zijn/haar/hen sterktes, aandachtspunten en gevoeligheden en identificeert de sterktes, aandachtspunten en gevoeligheden van anderen. (GI 13.2)

D11: De student stuurt de eigen communicatie op basis hiervan bij en formuleert actiepunten ter verbetering/versterking. (GI 13.3)

D12: De student gaat op constructieve wijze om met het ontvangen en geven van feedback. (GI 13.1)

D13: De student onderscheidt verscheidene communicatievormen/communicatiemedia waarlangs de communicatie verloopt, naast de klassieke gespreksvormen. (GI 3.1, 3.4) 

D14: De student duidt aan wat essentieel is in de professionele communicatie als sociaal werker. (GI 3.2, 3.4)

D15: De student legt uit waarom en in welke context de sociaal werker bepaalde communicatievormen kan/mag inzetten. (GI 3.4, 5.2, 5.3)


Evaluatiemomenten

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Examenmoment januariMondelinge evaluatie70,00
Examenmoment januariReflectieverslag30,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Examenmoment augustus/septemberMondelinge evaluatie70,00
Examenmoment augustus/septemberReflectieverslag30,00

Studiematerialen : Verplicht

Het cursusmateriaal - cursustekst en presentaties - worden gepubliceerd op Canvas.

Begincompetenties

CodeOmschrijvingNiveau
ECOOEindcompetenties verworven hebben van het opleidingsonderdeel waarvoor men geslaagd verklaard isUitdiepend

Eindcompetenties

CodeOmschrijvingNiveauCategorie
SW_LO01_24-25LO1: Kritisch-ethisch handelen Als bachelor sociaal werk hanteer je de mensenrechten en het principe van sociale rechtvaardigheid als maatstaf en perspectief voor jouw handelen. Je motiveert jouw handelen aan de hand van een (beroeps)ethisch discours. Je bent je daarbij bewust van jouw positie tussen mens en samenleving.GespecialiseerdDLR
SW - GI.1.5_24-25K,I,V,AGI 1.5: (Her)ken je je eigen waarden- en normenkader en stel je je open voor andere referentiekaders.
SW_LO02_24-25LO2: Contacten leggen Als bachelor sociaal werk leg je authentieke contacten en realiseer je een professionele relatie met de betrokkenen in hun leefomgeving. Je neemt daartoe initiatief.GespecialiseerdDLR
SW - GI.2.1_24-25K,I,V,AGI 2.1: Stel je je empathisch en respectvol op in jouw contact met de betrokken personen.
SW - GI.2.2_24-25K,I,V,AGI 2.2: Luister je actief naar de noden en behoeften van de betrokken personen.
SW_LO03_24-25LO3: Communiceren Als bachelor sociaal werk hanteer je communicatie- en interactievormen, afgestemd op de betrokkenen en aangepast aan de aard van de sociaal agogische processen.GespecialiseerdDLR
SW - GI.3.1_24-25K,I,V,AGI 3.1: Stem je jouw communicatie en taalgebruik af op maat van de betrokken personen en/of op de contexten waarin je werkt.
SW - GI.3.2_24-25K,I,V,AGI 3.2: Communiceer je professioneel, zowel verbaal als non-verbaal.
SW - GI.3.3_24-25K,I,V,AGI 3.3: Ben je je in de communicatie naar anderen toe bewust van jouw uitgangspunten.
SW - GI.3.4_24-25K,I,V,AGI 3.4: Ben je alert voor de eigen communicatievormen en de invloed hiervan in de relatieopbouw met de betrokken personen.
SW_LO04_24-25LO4: Inschatting maken Als bachelor sociaal werk maak je een inschatting door in dialoog te treden met de betrokkenen, door inzicht te ontwikkelen in hun functioneren (als individu, als groep, in relatie tot anderen en in de maatschappelijke context) en door een breed geheel van bronnen te consulteren.GespecialiseerdDLR
SW - GI.4.3_24-25K,I,V,AGI 4.3: Verplaats je je in het referentiekader van de betrokkenen, ga je hierover in dialoog en handel je ernaar.
SW_LO05_24-25LO5: Handelingscompetenties vergroten Als bachelor sociaal werk stimuleer je en ondersteun je de betrokkenen bij het (h)erkennen en aanpakken van hun noden en behoeften en bij het ontwikkelen van hun talenten. Je houdt rekening met de draagkracht van de betrokkenen.GespecialiseerdDLR
SW - GI.5.2_24-25K,I,V,AGI 5.2: Ondersteun je de betrokkenen in het herkennen van hun noden, behoeften en wensen.
SW - GI.5.3_24-25K,I,V,AGI 5.3: (Her)ken, erken en benoem je de krachten en talenten van de betrokkenen.
SW_LO12_24-25LO12: Verantwoordelijkheid opnemen Als bachelor sociaal werk werk je op een kritisch-constructieve manier samen in een team en organisatie. Je neemt verantwoordelijkheid en draagt bij aan het beleid en het beheer van de organisatie.GespecialiseerdDLR
SW - GI.12.3_24-25K,I,V,AGI 12.3: Toon je engagement in het team.
SW_LO13_24-25LO13: Professionaliseren Als bachelor sociaal werk reflecteer je kritisch-constructief over jouw functioneren en werk je aan jouw verdere professionalisering in een (internationale) beroepscontext, met oog voor zelfzorg.GespecialiseerdDLR
SW - GI.13.1_24-25K,I,V,AGI 13.1: Ga je op een constructieve manier om met het geven en het nemen van feedback.
SW - GI.13.2_24-25K,I,V,AGI 13.2: Reflecteer je op een gestructureerde manier over de eigen sterktes en zwaktes en verwerf je hierdoor zelfkennis.
SW - GI.13.3_24-25K,I,V,AGI 13.3: Leer je uit jouw ervaringen, en stuur je van daaruit jouw functioneren bij.

Begeleiding

Tijdens de lessen en na afspraak.

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Bijkomende Kost

100.00