Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170, B-1070 BRUSSEL
Tel. 02 523 37 37 - Fax 02 523 37 57
info@ehb.be
Voedingsleer 225858/4052/2223/1/39
Studiegids

Voedingsleer 2

25858/4052/2223/1/39
Academiejaar 2022-23
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 5 studiepunten
Gewicht: 5,00
Totale studietijd: 150,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 30.11.2022 (Georganiseerd in het eerste semester) of 15.03.2023 (Georganiseerd in het tweede semester)
Aard: Algemeen verplicht onderdeel
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Docenten: Blanpain Sarah, Merre Saskia
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1 of Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Behoudbaarheid: De quotering van dit opleidingsonderdeel is behoudbaar onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.

Inhoud

Voeding in de verschillende levensfasen

  • Voeding tijdens zwangerschap
  • Voeding tijdens lactatie
  • Voeding bij baby’s (0 – 1j)
  • Voeding bij peuters (1- 3j)
  • Voeding bij kleuters (3 – 6j)
  • Voeding bij schoolkinderen en adolescenten (6 – 18j)
  • Voeding bij gezonde ouderen (basis)

Voeding bij gezonde kinderen en volwassenen met een verschillende levenswijze en alternatieve voedingspatronen

  • Voeding bij sporters (basis)
  • Alternatieve voedingswijzen (o.a. vegetarische en veganistische voedingswijzen)
  • Voeding en voedingsgewoonten bij verschillende geloofsovertuigingen

Tendensen binnen de voedingsleer

  • Nutri-score & Eco-score

Onderwijsorganisatie

Leer- en evaluatietijd
Leer- en evaluatietijd138,00 uren
Project
Coaching4,00 uren
Zelfstudie
Begeleide zelfstudie & zelfstandig werk8,00 uren

Doelstellingen

1. De student interpreteert voedingsgewoonten van individuen en groepen door rekening te houden met omgevingsfactoren, gewoonten en de achtergrond van de cliënt. (GI 1.1)
2. De student vertaalt de behoeften aan voedingsstoffen in een praktisch wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies waarbij rekening wordt gehouden met de individuele voorkeuren, gewoonten en achtergrond van de cliënt. (GI 3.3, 7.1)
3. De student kan het voedingspatroon (voedingsdagboek, voedingsschema, anamnese, …), maaltijden, menu's, ... van een individu en groepen beoordelen. (GI 3.3, 7.1)
4. De student houdt rekening met de individuele diversiteit en/of religie bij de interpretatie en beoordeling van voedingsgewoonten van een individu of groepen. (GI 1,1, 3.3, 7.1)
5. De student kan het voedingspatroon (voedingsdagboek, voedingsschema, anamnese,..) maaltijden, menu's, … aanpassen aan de behoeften en leeftijd van de persoon. (GI 3.3, 7.1)
6. De student(e) beheerst de voedingsnormen voor micro- en macronutriënten van de Hoge Gezondheidsraad in functie van de leeftijd. (GI 1,1, 3.3, 7.1)

Evaluatiemomenten

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Examenmoment januariSchriftelijke evaluatie100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Examenmoment augustus/septemberSchriftelijke evaluatie100,00

Studiematerialen : Verplicht

Alle documentatie is beschikbaar op Canvas.

Begincompetenties

CodeOmschrijvingNiveau
ECOOEindcompetenties verworven hebben van het opleidingsonderdeel waarvoor men geslaagd verklaard isUitdiepend

Eindcompetenties

CodeOmschrijvingNiveauCategorie
VDK_LO01LO 1: Gegevensverzameling cliënt/patiënt De PBA VDK verzamelt en registreert autonoom en op methodische wijze relevante informatie met betrekking tot nutriënteninname, leefstijl, antropometrie, labowaarden en klinisch onderzoek met onderzoek voor de cliënt/ patiënt. GespecialiseerdAWT
VDK- GI.1.1K,I,V,AGI 1.1: De PBA VDK verzamelt relevante informatie over de voeding (kwaliteit, kwantiteit, tijdstip, frequentie) en de leefgewoonten en factoren die de eetgewoonten beïnvloeden.
VDK_LO03LO 3: Behandelplan De PBA VDK stelt in overleg met de cliënt/ patiënt, en waar relevant multidisciplinair, een haalbaar behandelplan op in gespecialiseerde zorgsituaties, en evalueert en stuurt bij waar nodig. GespecialiseerdBG
VDK- GI.3.3K,I,V,AGI 3.3: De PBA VDK geeft advies voor het samenstellen en bereiden van gezonde, evenwichtige en/of dieetvoeding.
VDK_LO07LO 7: Gezondheidsbevordering De PBA VDK doet op methodische, creatieve en didactische wijze aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie in het brede domein van gezonde voeding en levensstijl op maat van cliënt of doelgroep in overeenstemming met maatschappelijke noden en het (inter)nationaal gezondheidsbeleid, met het oog op blijvende gedragsverandering. GespecialiseerdBG
VDK- GI.7.1K,I,V,AGI 7.1: De PBA VDK detecteert de informatiebehoefte van de client of doelgroep.

Begeleiding

Na afspraak met de betreffende docent: Sarah Blanpain (sarah.blanpain@ehb.be), Saskia Merre (Saskia.merre1@ehb.be) & Mariem Chiairi (mariem.chiairi1@ehb.be)

Volgtijdelijkheid

geslaagd of getolereerd voor Voedingsleer 1 OF geslaagd of getolereerd voor Voedingsleer en epidemiologie 1.

Bijkomende Kost

0.75